Vláda predstavila balík ekonomických opatrení

Premiér Igor Matovič spolu s koaličnými partnermi predstavil sedem opatrení, ktoré majú riešiť ekonomické dopady krízy. Majú platiť v prípade, ak zamestnávatelia nebudú prepúšťať a zachovajú pracovné miesta. „Nebudeme sa všetci skladať na pomoc ľuďom, ktorí sú vo výpovednej lehote,“ povedal premiér. Informoval o tom portál Aktuality.sk.

Podľa ministra financií Eduarda Hegera sú to opatrenia na pomoc zamestnanosti. „Jasne vysielame signál, neprepúšťajte. Tu vám ponúkame pomoc.“ Ako dodal, opatrenia majú primárne pomôcť prevádzkam, ktoré sa museli uzavrieť vzhľadom na opatrenia proti šíreniu pandémie koronavírusu. „Povinne zavreté prevádzky nemajú tisícky zamestnancov,“ upresnil Matovič. Pripomenul, že automobilky neprerušili výrobu na základe rozhodnutia vlády. 

Veľkí zamestnávatelia môžu príspevok od vlády čerpať maximálne vo výške 200-tisíc eur mesačne. S financovaním má štátu pomôcť Európska centrálna banka. „Naša špajza je úplne prázdna,“ uviedol predseda vlády.

Európska centrálna banka podľa Hegera vyslala signál, že peňazí bude dosť. Pripravený je balík 750 miliárd eur pre úniu a suma sa ešte môže zvýšiť. „To je štandardný nástroj, spôsob, ktorý funguje roky a takto budeme financovať aj my naše opatrenia.“ Pokiaľ ide o sumu, ktorú štát vyčlení, je to podľa Matoviča jedno percento nášho HDP mesačne.

1. Štát preplatí 80 percent platu zamestnanca firmám, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté.

2. Príspevky pre SZČO a zamestnancov podľa poklesu tržieb. Pri poklese o 20 percent – 180 eur. Pri poklese o 40 percent – 300 eur. Pri poklese o 60 percent 420 eur. Pri poklese 80 percent – 540 eur.

3. Poskytnutie bankových záruk vo výške 500 miliónov eur mesačne.

4. Pre zamestnancov v karanténe a rodičov na OČR bude hradených po celú dobu 55 percent z ich hrubej mzdy.

5. Odklad platby odvodov za zamestnávateľa pri poklese tržieb o viac ako 40 percento

6. Odklad preddavkov dane z príjmu pri poklese tržieb o viac ako 40 percent

7. Možnosť započítania si doteraz neuplatnenej straty od roku 2014 vrátane

Vláda chce presadiť avizované opatrenia prostredníctvom skráteného legislatívneho konania. Navrhované zákony by mohli byť v parlamente v utorok popoludní. Ministerstvá pracujú na ich finálnej legislatívnej podobe.

ZAP: Opatrenia nie sú dostatočné

Zväz automobilového priemyslu prijal so znepokojením opatrenia vlády na podporu ekonomiky. Považuje ich za nedostatočné pre záchranu našej ekonomiky, očakáva, že vláda vytvorí účinné podporné opatrenia aj pre veľkých zamestnávateľov.

Zástupcovia automobilového priemyslu pripomínajú, že iné krajiny razantne pristúpili k plošnej záchrane ekonomiky aj pracovných miest tým, že vo svojich právnych systémoch buď už majú, alebo momentálne urýchlene prijímajú princípy „kurzarbeit/short-time work“.

Tvrdia, že princíp, keď štát a zamestnávateľ združia prostriedky a tak sa postarajú spolu o udržanie pracovného miesta, je vnímaný ako jeden zo základných a účinných princípov na udržanie ekonomiky v chode, elimináciu hrozby prudkého nárastu nezamestnanosti a zániku firiem bez náhrady v budúcnosti, a to bez ohľadu na to, aká je firma veľká. „Jeho neprijatie môže mať pre priemysel a pre príjmy Slovenska devastačné následky, ktoré môžu spôsobiť nezvratné škody,“ tvrdí ZAP.

Prijímané ekonomické opatrenia, najmä princípy „kurzarbeit/short-time work“, musia byť podľa zväzu nastavené rovnako a plošne naprieč hospodárskym sektorom, pretože ekonomiku krajiny tvorí celý systém, do ktorého patria malé, stredné aj veľké podniky. Kritickú situáciu pochopila podľa neho aj Európska komisia, ktorá významným spôsobom rozšírila rámec a možnosti poskytovania štátnej pomoci, aby zahŕňala aj veľké firmy.

FOTO: Obrázok od LEEROY Agency z Pixabay